Oplev vanilje plantagen Vallee De La Vanille på Tahaa
Oplev vanilje plantagen Vallee De La Vanille på Tahaa
På vanilje øen Tahaa, er det et must, at besøge en vanilje plantage, og hvorfor ikke besøge én, med en dansk ejer? Vallee de la Vanille har åbent hver dag og du har mulighed for gratis, at høre om vaniljens vej fra jord til bord. Tag på rundvisning i vanilje plantagen og oplev produktion, med alle sanser åbne. Er du interesseret i at købe vanilje, så er det stedet du skal slå til – vores tasker dufter stadig af vanilje efter hjemkomst.
Udforsk vanilje plantagen på Tahaa:
1. Vores historie
Vi går langs lagunen nord for Fa’a’aha by og nyder synet af den smukke natur, med de utallige blå nuancer i bugten og de svajende palmer. På vores vej kommer vi forbi et lille skilt, som hænger skævt ned fra et træ, hvor der står ‘Valle de La Vanille’. Trods vores ringe fransk kundskaber gætter vi os til, at stedet her må have relation til Tahaa’s anerkendte vanilje produktion. Nysgerrige beslutter vi os for, at undersøge stedet nærmere, som ikke er anført på vores kort. Jo tættere vi kommer på stedet, bliver vi overvældet af en forførende duft af vanilje. Vi er ikke i tvivl, vi er ankommet til en vanilje farm og vi er allerede ellevilde.
Ved vanilje farmen bliver vi mødt af en polynesisk kvinde, som byder os velkommen og spørger: “Skal rundvisningen være på fransk eller engelsk?”. Vi svarer selvfølgelig “engelsk”, inden vi bliver sendt hen til en rundvisning, som så småt er i gang. Her bliver vi spurgt om, hvor vi er fra og guiden svarer prompte “Hej”, med en polynesisk accent. Vi tænker selvfølgelig, at han, med sin lokale Hinano øl trøje og shorts, har lært lidt udenlandske gloser, af hensyn til turisterne. Det viser sig dog, at han kender til det danske sprog, af andre grunde. Da rundvisningen på vanilje farmen er færdig, viser vores guide os hen til ejeren af vanilje farmen, danskeren Brian. Tænk engang, rent tilfældig er vi havnet på en danskejet vanilje farm, på den anden side af jorden.
Brian fortæller, at han tidligere arbejdede i Fremmedlegionen, hvor han var udsendt til Fransk Polynesien, mens der var atomprøvesprægninger over Muroroa atollen. Herefter valgte han at gå på pension og søgte efter en ny beskæftigelse. Brian tog til Tahaa, hvor han mødte hans kone Moiata, som var datter af en vanilje farmer. I dag driver de stedet Valle de La Vanille sammen. Da vi spørger Brian om han nogensinde kommer retur til Danmark, er svaret klart “nej” og vi forstår ham godt. Den velduftende vanilje farm med lagunen i baghaven, er et sand paradis.
Vanilje fra jord til bord:
Under vores samtale med ejeren Brian, får vi en detaljeret beskrivelse af vaniljens vej fra jord til bord. Denne 3 årige proces har vi skitseret nedenfor.
Vaniljeplanten er en klatrende orkide. Planten har brug for 3 parametre, for den optimale produktion, nemlig skygge, fugt og menneskelig indblanding. Skygge skabes af de træer som orkideen vokser op af, hvilket bidrager til, at skærme planterne fra solen og holde på fugten i jorden. Den helt rette fugt vedligeholdes desuden af plantagens placering på skrå skrænter og af kokosnød-skaller omkring planternes rødder, som holder på fugten. Den menneskelig indblanding, i form af podning af orkideblomsten, er altafgørende for, at der fremkommer vaniljestænger.
2 år efter at vanilje orkideen plantes, kommer de første blomster. Når blomsten er udsprunget, skal den befrugtes, for at der kan dannes vaniljestænger. Under 2 procent af verdens vanilje dannes, efter podning på naturlig vis. Resten af vanilje produktionen skyldes menneskelig indblanding, hvor mennesket står for podningen. Vanilje blomsten er bipolar, hvilket vil sige, at den både har mandlige og kvindelige organer. Podningen består i manuelt at tage nektar, med en lille pind, fra det mandlige organ og føre det ind i det kvindelige organ.
Når vanilje blomsten er podet, altså befrugtet, går der 9 måneder, før blomsten bliver til en grøn vaniljebønne. Herefter bliver de grønne bønner høstet manuelt, hvilket sker mellem april og juli måned. På grund af store forandringer i vejrforholdene verden over, er der forekommet ændringer i produktionen og i 2017 høstede farmen også grønne bønner i januar.
Når de grønne vanilje bønner er høstet, skal de tørre. Vaniljebønnerne ligger i 100% bomuldssække og tørres i solen, blot 2 timer om dagen, for at undgå udtørring. Solen giver smag og den aromatiske duft til vaniljen. Undervejs masseres hver enkelt vaniljebønne, for at optimere kvaliteten yderligere. Tørringsprocessen kan vare op til 3 måneder. I den periode omdannes 40% af de grønne bønner til den sorte vaniljestang, som vi kender fra butikkerne.
For at sikre, at de sorte vaniljestænger har fået tilstrækkelig med sol og hermed har den rette hydreringsgraden inde i bælgen, bliver hver enkelt stang manuelt vurderet af ejeren Moiata. Hun kvalitetssikrer alle vaniljestængerne, ved at mærke på dem og hvis ikke de er tørre nok, bliver de sendt tilbage i solen igen. De færdige sorte vaniljestænger har ca. været 3 år undervejs, fra orkideen blev plantet, til den færdige vaniljestang.
Vaniljestængerne bliver sorteret ud fra udseende, så de pæne og de grimme stænger kommer hver for sig. De grimme vaniljestænger bliver hakket i stykker, tørret igen og omdannet til vaniljepulver, vaniljeekstrakt eller vaniljepure. De pæne vaniljestænger bliver opmålt af ejeren Brian og sorteret efter størrelse. En vaniljestang fra Fransk Polynesien er typisk 16 - 22 cm. lang. Når vaniljestængerne er sorteret i størrelse, bliver de vakuumpakket og gjort klar til forsendelse til Fransk Polynesiens hoved-ø Tahiti og til eksport til Danmark og Frankrig.
" Vidste du ...
at 99% af verdens vanilje kommer fra Madagaskar – Kun 0,01% kommer fra Tahaa i Fransk Polynesien.
Brians kone Moiata forklarer, at vanilje produktionen er faldet gennem de sidste mange år i Fransk Polynesien. Før år 1960 blev der produceret omkring 300 tons vanilje i Fransk Polynesien, i dag bliver der produceret lige knap 60 tons. Faldet i produktionen skyldes ifølge Moiata bl.a., at de unge ikke finder det attraktiv at være farmere og antallet af vanilje plantager, på vanilje øen Tahaa, er reduceret. I dag er der kun få vanilje farme tilbage, som producere vanilje fra jord til bord. Vallee de la Vanille opkøber vanilje fra de eksisterende farme på Tahaa og færdiggør den lange bearbejdelsesproces, inden videresalg. Moiata uddyber, at det kræver tålmodighed, at dyrke vanilje og det tager lang tid, før man kan begynde at tjene penge.
Moiata fortæller desuden, 99% af verdens vanilje produktion kommer fra Madagaskar, mens 0,01% af produktionen kommer fra Tahaa. I Fransk Polynesien produceres 80% af landets vanilje på Tahaa. Store dele af vaniljen sælges på hovedøen Tahiti, men den største opkøber findes i Danmark. I 1995 begyndte Vallee de la Vanille, at eksportere vanilje til Danmark. I august 2018 har den lille vaniljefarm sendt 850 kg. til Danmark. Når året 2018 er omme formodes det, at produktionen kommer op på 5150 kg. vanilje, hvoraf 80% vil blive sendt til Danmark og resten solgt i Fransk Polynesien og Frankrig. Det tager 7 døgn før de polynesiske vaniljestænger lander i Danmark.
Gode råd til vanilje fra Tahaa
Ejeren af Valle de La Vanille, Brian, giver 3 gode råd omkring brug og opbevaring af vanilje, efter mange års erfaring med polynesisk vanilje.
Hvad kan bruges
Det er en skrøne, at kun kornene fra vaniljestangen kan bruges. Friske vaniljestænger kan bidrage med meget smag. Brug hele vaniljestangen ved madlavning, undgå at sprætte den op. Skyl den efterfølgende og genbrug den et par gange.
Opbevaring
Opbevare friske vaniljestænger i et glas med låg, med smagsneutral alkohol i bunden fx Vodka. Stængerne kan, når de er skyllet efter brug, opbevares på samme vis. Opbevares vaniljestængerne således, kan de holde sig friske i 10-15 år.
Madlavning
Skal du forkæle og udfordre dine gæsters smagsløg? Tilbered en hel lammekøle. Fordel små stykker vaniljestang og hvidløg, i lommer i skindet. Eller lav en hakkebøf med vaniljekorn i. Smagen er anderledes og himmelsk.
↠ Læs mere: 9 Seværdigheder at opleve på Raiatea & Tahaa.
Sådan kommer du til Tahaa Fransk Polynesien
Det er muligt, at komme til Tahaa’s nabo ø Raiatea med AirTahiti, som flyver dagligt fra Tahiti. Flyveturen tager 40 min. og det koster ca. 2000 DKKr. for en tur/retur billet. Hvis du vil opleve flere øer i Fransk Polynesien, kan du med fordel købe et flypas, som du selv kan skræddersy. Fra byen Uturoa på Raiatea, går der flere færger til Tahaa. Færgen Te Haere Maru sejler dagligt 05.30 og 11.30 og billetten købes ombord.
↠ Find: Flybilletter til Raiatea her.
Her skal du bo på Tahaa
Du kan bo på Tahaa i alt lige fra telt, til Airbnb, pensionater og resorts. Er du til camping, kan du finde steder på hovedøen, hvor du må campere. Er du mere til ophold med tag over hovedet, kan du vælge at slå dig ned på enten hovedøen, eller på en af motuerne. Vi anbefaler at bo på hovedøen, idet det er billigere og samtidigt er det nemt, at komme ud til motuerne på en dagstur, eller med en vand taxi.
Det er faktisk også muligt, at slå dit eget telt op her.
↠ Find: Alle hoteller på Tahaa her.
Relaterede
Blog kommentarer
Denne rejseblog var om
- June 26, 2019